Tervezési alaptérkép

Geodézia Kelet Zrt. > Tervezési alaptérkép

Tervezési alaptérkép készítése

digitális fotogrammetriai technológiával

Cégünk sokoldalú tervezéstámogatási tapasztalattal rendelkezik. Fennállásunk során 1000 km-t meghaladó közműtervezést megelőző tervezési alaptérképet készítettünk. Ugyanakkor referenciáink között szerepelnek telephelyek tervezett bővítéséhez, út felújításokhoz, vasúti beruházásokhoz szükséges alapadatok előállítása

Minden fejlesztés és beruházás első lépése a tervezés. A jó terv egy jó és stabil alap nélkül nem készülhet, így cégünk megteremti Önnek a stabil alapot. Tervezési alaptérképeinket mindig az adott beruházásnak megfelelő tervezői szemlélettel készítjük, amelynek során a költséghatékonyság, pontosság és a határidők meghatározása alapján választjuk ki a megfelelő technológia alkalmazását.

Például nagy adatsűrűség és felmérendő terület esetében célszerű a fotogrammetriai és LiDAR technológiát alkalmazni, klasszikus terepi felméréssel kiegészítve, ugyanis a felmérés időigénye jelentősen lecsökkenthető. Úgy tartja a mondás, hogy „Az idő pénz.”, ez természetesen hatványozottan igaz, ha a napjainkban tapasztalt rövid határidőket is figyelembe vesszük. A technológia nagy előnye, hogy az esetleges kiegészítő mérések általában nem igényelnek terepi jelenlétet.

A pontfelhőkre, ortofotókra, felszín- és domborzatmodellekre jelenleg csupán melléktermékként tekintenek a piaci szereplők. Azonban az ezekben rejlő lehetőségek messze túlmutatnak azon, amire gondolnánk első ránézésre. Előfordult már biztosan, hogy hiányzik az előre megadott felmérési határon túl néhány aknafedlap, oszlop, fa vagy csak egy áteresz anyaga és átmérője kérdéses. Ezek mind kinyerhetők néhány perces irodai munkával, amelyet akár megrendelőink is megtehetnek. Nincs szükség újabb megrendelésre, szerződés módosításra, kiegészítő költségekre.

Összefoglalva leírnám a Fotogrammetria legszebb gondolatát, amely így szól: „Egy kép többet mond ezer szónál.”