Egyetemi hirek-Duális MSC

Geodézia Kelet Zrt. > Egyetemi hirek-Duális MSC

Egyetemi Duális képzéssel kapcsolatos információk

Duális geográfus MSc képzés a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézetével közösen

– jelentkezési határidő (május 4)

Amit a hallgatónak a felvételire hoznia kell .

CV, motivációs levél

Szakdolgozat összefoglalója

Új kihelyezett tanszékek a TTK-n

2018. MÁJUS 04. A természettudományi képzés fejlesztéséhez járul hozzá a Földtudományi Intézet öt új kihelyezett tanszéke, melyek alapító dokumentumait pénteken írták alá a kar és a képzésben résztvevő cégek vezetői a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán.

–  Karunk kiemelten fontos területként kezeli az iparági kapcsolatokat. Úgy gondoljuk, hogy szakjaink ipari beágyazottsága és az erre épülő minőségi gyakorlatorientált képzés az elsődleges feltétele annak, hogy hallgatóink versenyképes tudással léphessenek ki a munkaerőpiacra – hangsúlyozta Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja a május 4-ei szerződésaláírás alkalmával.

A kari vezető kifejtette, hogy a TTK az elmúlt évtizedben átfogó kapcsolatrendszert épített ki a régió iparvállalataival. A hálózat meghatározó szereplőivel, a karral szoros együttműködésben dolgozó cégekkel közösen pedig kihelyzett tanszékeket is létrehoznak.

Földmérési és Térinformatikai Kihelyezett Tanszék – Geodézia Kelet Zrt.,

– Ez a példátlan teljesítmény, miszerint egyszerre öt új kihelyezett tanszéket alapítunk, jelzi, hogy milyen intenzív közös oktató-kutató-fejlesztő munka zajlik a Földtudományi Intézet és ipari partnerei között. A megállapodások megkötésével ezt az együttműködést akarjuk magasabb szintre emelni – emelte ki Kun Ferenc.

A dékán hozzátette: az új kihelyezett tanszékek a Földtudományi Intézetben folyó természettudományos képzéseket segítik, ami azt üzeni, hogy a karon nem csak a mérnökszakok versenyképesek, hanem az itt szerzett természettudományos diplomára is van piaci igény.

A duális képzésben résztvevő hallgatók magasszintű gyakorlati képzést kapnak a vállalati képzőhelyeken, ugyanakkor a cégek szakemberei mesteroktatóként kapcsolódhatnak be az egyetemi munkába, valamint betekintést nyerhetnek a képzési programok, tantervek, tantárgyi tematikák kidolgozásába, összeállításába.


A cégek – melyek az alkalmazott térinformatikától az energiamenedzsmenten keresztül a területfejlesztésig – a földtudomány széles skáláját fedik le, évek óta együttműködnek a Földtudományi Intézettel, számos munkatársuk végzett az egyetemen. A vállalatvezetők szerint fontos, hogy a hallgatók már a képzés során megismerjék a legújabb technológiákat, illetve gyakorlati tapasztalat szerezzenek az iparban használt módszerekről és eljárásokról.

GIS Day az egyetemen

2017. NOVEMBER 17. – 13:42Műszerbemutatóval, szakmai előadással és kerekasztal-beszélgetéssel várta az érdeklődő hallgatókat és középiskolásokat a Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszéke a Nemzetközi Térinformatikai Napon.

A Természettudományi és Technológiai Kar Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszéke harmadik alkalommal csatlakozott a Nemzetközi Térinformatikai Nap (GIS DAY) rendezvénysorozathoz, melynek célja a geoinformatika népszerűsítése, a tudományterület hasznosítási lehetőségeinek bemutatása.

A november 15-ei szakmai nappal elsősorban a pályaválasztás előtt álló diákokat és a térinformatika iránt érdeklődő hallgatókat célozták meg. Egy középiskolásoknak szóló, bevezető térinformatikai előadással indult a rendezvény, majd a Földtudományi Intézet épülete előtt a térinformatikai elemzésekhez alkalmazott modern eszközöket és műszereket mutattak be: a geodéziai GPS-ek és mérőállomás mellett a Geodézia Kelet Zrt. egyedi építésű drónját, valamint a Hidrobiológiai Tanszék medertérképező és áramlásmérő műszerét tekinthették meg az érdeklődők.

A bemutatót követően az egyetemi hallgatók egy kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a munkaerőpiac szereplőivel. A Geodézia Kelet Zrt. részéről Dányi József vezérigazgató és Góré Tibor vállalatfejlesztési igazgató mint nagy múltú országos jelentőségű szervezet mutatkozott be, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságot Szankovics Mónika, a hivatal térinformatikusa képviselte. Sándor Csaba a hazai start-up cégek oldaláról a ViaMAP Kft, a Polidesign és a légtér.hu cégek képviseletében jött el a rendezvényre. A vállalatok képviselői arról beszéltek a hallgatóknak, hogy mik az elvárások a munkaerőpiacon, mi az a tudás, amivel felvételt nyerhetnek a végzett hallgatók egy-egy álláshelyre. A közönség soraiból is érkeztek kérdések, részben szakmai, részben a jelentkezők kiválasztásával, valamint a munkarenddel kapcsolatban.